Mihai Dumitrescu: „Vocația poate să pălească în fața a ceea ce poți să faci prin instruire și exercițiu”

Indiferent de poziția pe care o ocupăm într-o organizație, ne confruntăm cu situația în care trebuie să ținem o prezentare de impact în fața unui grup. Organizarea și prezentarea discursului sunt principalele elemente pe care trebuie să le avem în vedere. Mihai Dumitrescu, consultant Ascendis, ne-a vorbit despre cum să ne depășim tracul și să avem o prezentare de impact.

Spiritul oratoric este înnăscut sau se dobândește prin exercițiu?

Sigur… există și vocații oratorice native. Dar există suficient de multe tehnici oratorice care pot fi dobândite prin învățare și exersare, încât vocația să pălească în fața a ceea ce poți să faci prin instruire și exercițiu. În plus, nu neapărat tehnicile de oratorie sunt necesare în alcătuirea și livrarea unei prezentări bune. Aș spune chiar că ele pot să încurce o prezentare bună, concentrându-se prea mult pe formă și prea puțin pe scop. Iar prezentarea de business este înainte de orice o comunicare cu scop predefinit, o comunicare pragmatică.

Pe ce trebuie să ne concentrăm atunci când ne redactăm discursul, încât să-l redăm cu ușurință?

În primul rând focusul este pe public. O prezentare eficientă este aceea care modifică modul de a gândi și de a acționa al publicului țintă în sensul dorit de cel ce livrează prezentarea. O redactare însă ce respecta cu rigoare principiile de structurare logică și formala face viața mai ușoară celui ce susține prezentarea.

Care sunt principalele trăsături ale unei prezentări de succes?

Să fie folositoare, să fie inspirațională, să fie interesantă.

Cât de mult influențează publicul prezentarea unui discurs?

Pentru un prezentator bun, cu experiență și expertiză, publicul n-ar trebui să poată influența efectiv prezentarea, controlul situându-se exclusiv la prezentator. Da, nivelul de complexitate, nivelul lexical, nivelul de umor sau alte lucruri legate de conținut sunt influențate de sală, în sensul în care sunt dedicate acelei audiențe.

Cum putem să ne întărim încrederea înaintea unei prezentări?

O prezentare bine alcătuită, bine structurată și corect învățată creează încredere în sine pentru prezentator.

Cum putem încerca să eliminăm sau să mascăm emoțiile?

Există tehnici prin care poți masca emoțiile distructive și revela emoții potrivite prezentării chiar dacă nu le simți. Tracul însă dispare exclusiv odată cu experiența, așa că cel mai bun sfat este: ține cât mai multe prezentări și vei scăpa de emoții.

2 Responses to “Mihai Dumitrescu: „Vocația poate să pălească în fața a ceea ce poți să faci prin instruire și exercițiu””

  1. gravatar Anunturi

    Pe pagina ta am aflat numai artocole placute. Te recomand pentru stilul in care expuneti parerea in aceasta pagina.